GASYEK | Gastroenteroloji Tıpta Uzmanlık Yeterlik Kurulu
Akreditasyon Çalışma Grubu Tanım ve Görevleri
Güncelleniyor. Yeterlik Yürütme Kurulu’nda ve Genel Kurulda onaylanmış Ulusal Gastroenteroloji Uzmanlık Çekirdek Eğitim Programının tüm eğitim birimlerinde uygulanması ve sürekli geliştirilmesi için; tıpta uzmanlık eğitimi kurumlarının gönüllü başvurularına dayanan ve ziyaret programları ana ilkeleri ile yürütülen bir akreditasyon mekanizması kurar. Aşağıda belirtilen konularda tıpta uzmanlık eğitim kurumu akreditasyon için rehber bilgiler, değerlendirme formları, anketler ve standartlar oluşturur:
1. Yeterlik Kurulu tarafından önerilen eğitim programı ile uyumlu yapılandırılmışbir eğitim programının varlığı ve bu programın düzenli olarak uygulanıp uygulanmadığı,
2. Alt yapının (sağlık hizmeti ve eğitim açılarından) yeterliliği ve uygunluğu,
3. Eğitici ve tıbbi personelin sayısı ve yetkinliği,
4. Hizmetin büyüklüğü ve çeşitliliği, sağlık hizmeti sunumunun organize ve sistematik olup olmadığı,
5. Eğitim ortamının kuramsal ve uygulamalı eğitim açısından uygunluğu (görev tanımları, hizmet-eğitim dengesi, vb. gibi) ve yeterliliği (kütüphane , internet ,elektronik yayınların yanısıra endoskopi ünitesinin altyapısı, ekipman ve kalite standartlarına uygunluğu
6. Araştırma olanaklarının bulunup bulunmadığı ve uzmanlık eğitimi alanların bu etkinliklere ve ulusal/uluslararası bilimsel toplantılara yeterince katılıp katılmadığı,
7. Yukarıda yazılı standartlar çerçevesinde tıpta uzmanlık eğitim kurumları akreditasyon takvimini, Gastroenteroloji uzmanlık eğitim programı standartlarını açıklar. Akreditasyon başvurusu yapan eğitim kurumlarının hazırladığı özdeğerlendirme raporlarını değerlendirir, İlgili Eğitim Kurumunun standartları karşıladığının saptanması üzerine, akreditasyon ziyaret ekibini oluşturarak eğitim kurumularını ziyaret ederek değerlendirir.
8. Eğitim ve uygulama etkinliklerinin ayrıntılı ve zamanında kaydedilip kaydedilmediğini denetler ve ziyaret sonrası oluşturulan akreditasyon raporunda belirtir. Uzmanlık öğrencileri karneleri ve/veya gelişim dosyaları (portfolyoları) yoluyla süreç içinde uygulanan becerileri nicelik ve nitelik olarak izler ve akreditasyon raporunda değerlendirilir.
9. Uzmanlık öğrencilerinin, eğitim sırasında ve uzmanlık eğitimi süresi sonunda bilgi, tutum, beceri ve performanslarını ölçmek ve değerlendirmek için yapılan tüm yazılı, sözlü, uygulama sınavlarını, süreç içindeki eğitici gözlemi-kanaati – değerlendirmelerini ve asistan karneleri gibi süreç değerlendirmelerini izler. Bu değerlendirme sonucunda eğitim süreçlerinin düzenlenmesi ve organizasyonunda ölçme değerlendirme komisyonu ile eşgüdüm içinde çalışır ve Yeterlik Yürütme Kuruluna bilgi verir.
10. Tıpta uzmanlık eğitim kurumu akreditasyonunu sağlamak üzere her bir ziyaret sonrası Yeterlik Yürütme Kuruluna ayrıntılı akreditasyon raporu sunar. Kuruma gönderilecek raporda geliştirilmesi gereken yönler belirlenir ve öneriler sunulur. Kurumun Akreditasyon süreci ile ilgili tüm koşulları sağladığı Yeterlik Yürütme Kurulu tarafından da onaylandıktan sonra ilgili Eğitim Kurumuna Akreditasyon belgesi verilir.